AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Cum sa gestionezi disconfortul cauzat de pietrele la fiere: 6 sfaturi utile

de Alege Sanatos 29 Aug 2023

Tags: fiere ceaiuri pietre la fiere

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa gestionezi disconfortul cauzat de pietrele la fiere: 6 sfaturi utile

Balonare si disconfort abdominal, durere, greata, senzatie de preaplin, acestea sunt cele mai frecvente simptome pe care le dau calculii biliari sau, in termeni populari, "pietrele la fiere". Afectiunea se numeste "litiaza biliara" si, pentru a o trata, pentru a scapa de calculi si a preveni tot acest chin, e nevoie sa faci unele schimbari in stilul tau de viata si sa apelezi la cateva ajutoare din natura.

Cum si din ce cauze apar pietrele la fiere

Calculii biliari se formeaza in vezica biliara (un organ mic situat sub ficat), atunci cand substantele din bila – colesterolul, sarurile biliare si bilirubina – se acumuleaza si se cristalizeaza. Exista mai multe posibile cauze pentru formarea pietrelor la fiere:

- Colesterolul ridicat
O cantitate excesiva de colesterol sau bilirubina in bila favorizeaza cristalizarea si formarea pietrelor la fiere. Poate te intrebi acum de ce si de unde vine acel colesterol in exces care se acumuleaza in bila. Iata:

- Din cauza unui dezechilibru metabolic
Unele persoane pot avea un metabolism anormal al colesterolului, care poate duce la producerea lui excesiva in ficat si la eliberarea in bila.

- Din cauza dietei
Consumul regulat si in exces de alimente bogate in grasimi saturate, carne grasa, produse lactate grase, prajeli etc. mareste nivelul de colesterol din organism.

- Obezitatea
Persoanele supraponderale si obeze prezinta un risc crescut de a face litiaza biliara deoarece kilogramele in plus pot afecta metabolismul colesterolului.

- Anumite medicamente de sinteza
Daca urmezi orice fel de medicamente, citeste-le prospectul si mentioneaza-le medicului gastroenterolog, atunci cand iti faci investigatiile. 

- Bila lenesa
Termenul este folosit pentru a descrie o afectiune in care vezica biliara nu se contracta sau nu elibereaza sucul biliar in mod corespunzator. Astfel, bila stagneaza, ceea ce favorizeaza formarea de calculi. Aceasta afectiune se tine sub control prin dieta si cu ajutorul remediilor din plante.

- Factorii genetici
Unele persoane au o predispozitie pentru formarea pietrelor la fiere. Tot din cauze genetice, au un nivel mai crescut al colesterolului, fara a avea neaparat o dieta nesanatoasa, cu grasimi.

- Sexul si varsta
Femeile sunt mai predispuse la formarea calculilor biliari decat barbatii, probabil din cauze hormonale. De asemenea, dupa 40 de ani riscul de a avea probleme cu bila creste.

Trebuie sa mentionam ca formarea calculilor biliari este un proces complex si, in multe situatii nu e o cauza exacta, fiind implicat un cumul de factori.

Ce simptome dau pietrele la fiere

Unele deloc usoare. Stii ca poti avea calculi biliari, daca te balonezi dupa mese, ai senzatie de preaplin, greata, disconfort abdominal. 

Situatia se poate complica in momentul in care calculii migreaza si se blocheaza in canalele biliare. Atunci apar dureri abdominale mari, varsaturi, febra, icter. Criza poate dura cateva zeci de minute sau cateva ore. 

Sfaturi pentru a gestiona disconfortul cauzat de pietrele la fiere

1. Schimba-ti dieta!
Evita alimentele grase, prajite, procesate, care cresc colesterolul rau din organism si suprasolicita bila. Fereste-te de maioneze, produse de patiserie, fast-food, conserve, afumaturi, branzeturi grase si multe galbenusuri de ou. In schimb, mizeaza pe fructe si legume proaspete, carne slaba de pui sau peste, cereale integrale, salate stropite cu ulei extravirgin de masline, deserturi sanatoase, cu fructe. Toate acestea sunt mult mai usor de digerat.

2. Conteaza si programul de masa
Mananca la ore regulate, mai degraba portii mici si dese decat mese rare si consistente. Nu lua cina seara tarziu si opteaza atunci pentru ceva usor, pentru a nu suprasolicita sistemul digestiv intr-un moment in care el, in mod natural, isi incetineste motoarele.

3. Hidrateaza-te mai mult!
Obisnuieste-te sa bei mai multe lichide (ceaiuri medicinale, apa plata, sucuri proaspete de fructe si legume). Hidratarea corespunzatoare mentine fluiditatea bilei si, astfel, eviti formarea calculilor biliari.

4. Redu fumatul si consumul de alcool!
Sunt studii care arata ca substantele chimice prezente in fumul de tigara afecteaza atat compozitia bilei, cat si functionarea normala a vezicii si tractului biliar. Iar alcoolul afecteaza si el metabolismul colesterolului si poate provoca inflamatii si deteriorari ale vezicii biliare.

5. Scapa de kilogramele in plus, fa miscare!
Activitatea fizica regulata te ajuta sa slabesti sau sa-ti pastrezi greutatea in limite normale. Acest lucru mentine un metabolism adecvat al colesterolului si previne riscul de formare a calculilor biliari. In plus, sportul ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos, previne constipatia, sustine digestia.

6. Apeleaza la remedii naturiste!
In paralel cu schimbarea stilului de viata, este nevoie si de tratament. Spre deosebire de medicatia clasica, ce se administreaza doar in timpul crizelor de bila, a puseelor dureroase, remediile din plante au avantajul ca se pot administra si preventiv, pe perioade mai lungi, fara a genera efecte adverse.

Sunt 5 tipuri de plante care se regasesc in cadrul remediilor naturale pentru bila:

  • Coleretice, colagoge (care stimuleaza secretia si eliminarea bilei): anghinare, papadie, boldo. Se regasesc in formula  capsulelor Vezica biliara lenta;
  • Antispastice (care relaxeaza musculatura vezicii biliare): rostopasca, menta, musetel, coada soricelului, fenicul, rozmarin, salvie;
  • Carminative (previn balonarea si favorizeaza eliminarea gazelor): menta, fenicul, obligeana;
  • Antiemetice (inlatura greata si senzatia de preaplin): menta, obligeana;
  • Antiinflamatoare (reduc inflamatia vezicii si cailor biliare): ulei esential de brad, de menta si de eucalipt, din Farebil capsule moi sau solutie.

Ceaiurile pentru pietre la fiere pot fi baute oricand, zilnic, ca parte a stilului de viata, iar capsulele, care au un efect mai puternic, se pot administra periodic, in cure. Toate aceste remedii mentin bila fluida, reduc riscul de formare a malului, dizolva eventualii calculi biliari. Astfel, se amelioreaza motilitatea vezicii biliare, se regleaza secretia bilei si se evita aparitia unei noi crize biliare. Nu uita: preventia este cheia in toate! 

 




Spune-ne opinia ta despre
"Cum sa gestionezi disconfortul cauzat de pietrele la fiere: 6 sfaturi utile"

5 + 8 =

Spune-ne opinia ta despre
"Cum sa gestionezi disconfortul cauzat de pietrele la fiere: 6 sfaturi utile"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

3 idei de pranzuri sanatoase pe care le poti pregati cu usurinta acasa

3 idei de pranzuri sanatoase pe care le poti pregati cu usurinta acasa

de Alege Sanatos 14 Oct 2024

In ultimul timp, a devenit tot mai greu sa gasesti timp pentru a pregati o masa proaspata si sanatoasa, acasa. Din acest motiv, tentatia de a manca dezorganizat creste, iar de aici si dereglarile pe care le poate suferi organismul. Insa, in acest articol, iti vom prezenta trei idei de pranzuri delicioase, pe care le poti pregati acasa usor si pe care le poti avea si pentru pranzul de la birou. [detalii]

5 sfaturi ca sa iti incurajezi familia sa se hidrateze corespunzator

5 sfaturi ca sa iti incurajezi familia sa se hidrateze corespunzator

de Alege Sanatos 11 Oct 2024

Hidratarea adecvata este esentiala pentru sanatatea generala si bunastarea fiecaruia dintre noi. Corpul uman este compus in mare parte din apa, iar fiecare functie a organismului depinde de un aport corect de lichide. Cu toate acestea, multi oameni subestimeaza importanta hidratarii, in special in randul familiilor ocupate, unde stresul cotidian si activitatile zilnice pot face ca apa sa fie trecuta cu vederea. Daca iti doresti sa-ti incurajezi familia sa adopte obiceiuri mai sanatoase, asigurandu-te ca se hidrateaza corespunzator, iata cateva sfaturi utile, care te pot ajuta. [detalii]

Cum sa-ti mentii corpul sanatos indiferent de varsta si stilul de viata adoptat?

Cum sa-ti mentii corpul sanatos indiferent de varsta si stilul de viata adoptat?

de Alege Sanatos 02 Sep 2024

Indiferent de varsta, gen sau stil de viata, cu totii ne dorim sa ne mentinem sanatosi si plini de energie. Dar ne lovim de foarte multe informatii contradictorii si metode "de ultima ore, extrem de eficiente" si nu mai stim ce anume functioneaza si ce nu. Adevarul este ca, pentru a avea corpul sanatos, trebuie doar sa adoptam cateva obiceiuri simple si sa ne asiguram ca le respectam in fiecare zi. [detalii]

9 moduri prin care microbiomul ne influenteaza sanatatea

9 moduri prin care microbiomul ne influenteaza sanatatea

de Alege Sanatos 30 Aug 2024

Microbiomul uman reprezinta totalitatea microorganismelor care traiesc atat pe suprafata, cat si in interiorul corpurilor noastre si care joaca un rol crucial in sanatatea noastra generala. Aceste componente au un impact major asupra starii de echilibru a tuturor proceselor organismului. Citeste mai departe si afla 9 moduri prin care microbiomul ne influenteaza sanatatea. [detalii]

Cum influenteaza dieta si nutritia recuperarea neurologica?

Cum influenteaza dieta si nutritia recuperarea neurologica?

de Alege Sanatos 20 Aug 2024

Recuperarea neurologica este un proces complex, menit sa ajute la ameliorarea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii pacientului si ingrijitorilor acestuia.[1] Exista mai multi factori ce joaca un rol important in acest proces, intre care si dieta si nutritia, al caror rol este adesea trecut cu vederea. De ce sunt ele atat de importante vei afla mai jos! [detalii]

Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016