AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

    Cum are loc dezinfectarea in unitatile medicale? 5 etape esentiale

    de Alege Sanatos 12 Feb 2024

    Tags: dezinfectanti pentru spitale

    Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
    Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
    X

    Cum are loc dezinfectarea in unitatile medicale? 5 etape esentiale

    Sanatatea pacientilor si a personalului medical poate fi protejata doar in conditii stricte de curatenie si igiena. Problemele din ultimii ani ne-au aratat ca, la nivel mondial, grija pentru dezinfectarea unitatilor spitalicesti sta la baza unor servicii medicale de calitate. Se impune respectarea unor norme specifice in alegerea substantelor dezinfectante si urmarea unor proceduri speciale pentru curatarea diferitelor tipuri de suprafete din unitatile medicale.

    Curatarea preliminara a suprafetelor din unitatile medicale

    Curatarea preliminara a suprafetelor este prima etapa in procesul de dezinfectare a unitatilor medicale si implica indepartarea murdariei vizibile si a materialelor organice de pe suprafete sau echipamente, folosind apa si detergenti. Curatarea eficienta este importanta, pentru a asigura eficienta diferitelor tipuri de dezinfectanti pentru spitale, utilizati in etapele ulterioare.

    Materialele si echipamentele necesare pentru curatarea preliminara includ solutii de curatare, echipamente de protectie individuala, mopuri si carpe. Este esential ca acestea sa fie intretinute si curatate conform procedurilor stabilite in cadrul unitatii medicale respective. Personalul care se ocupa de curatenia preliminara trebuie sa utilizeze manusi si halate, pentru a se proteja impotriva posibilelor contaminari. 

    Evaluarea si selectia solutiilor de dezinfectare

    In unitatile medicale exista suprafete de nivel inalt, care necesita dezinfectare speciala, deoarece vin in contact direct sau sunt aproape de pacienti si pot fi contaminate cu sange sau alte fluide corporale (instrumente chirurgicale, endoscoape). In afara de acestea, sunt si suprafete de nivel intermediar, ce includ suprafete sau echipamente care vin in contact frecvent cu personalul sau pacientii, dar nu sunt in mod necesar contaminante cu fluide corporale (manerele usilor, balustradele). Exista si suprafete de nivel scazut, care necesita curatare generala si, in unele cazuri, dezinfectare, daca exista riscul de contaminare (pardoseli, pereti).

    Alegerea solutiei de dezinfectare se bazeaza pe tipul de microorganisme care urmeaza sa fie eliminat si pe compatibilitatea cu materialul care trebuie dezinfectat. De asemenea, trebuie luata in considerare concentratia si timpul de contact necesar pentru eficacitatea dezinfectantilor. In fiecare unitate medicala trebuie stabilite necesitatile de dezinfectare, protocoalele de aplicare a substantelor dezinfectante si conditiile de utilizare a acestora (achizitionare, stocare, dozaj, aplicare pe suprafete, masuri de protectie si de reactie rapida in caz de inhalare, contaminare sau ranire).

    Aplicarea dezinfectantilor in unitatile medicale

    Solutiile de dezinfectare trebuie aplicate conform instructiunilor producatorului. Aplicarea dezinfectantilor in unitatile medicale este un proces riguros, prin care se asigura un mediu curat si sigur pentru pacienti si personalul medical. Procedura de aplicare a dezinfectantilor depinde de tipul de suprafata care urmeaza sa fie dezinfectata si de tipul de dezinfectant folosit. De exemplu, pulverizarea poate fi utilizata pentru dezinfectarea suprafetelor mari si neporoase, in timp ce imbibarea sau stergerea cu dezinfectant este eficienta pentru materiale textile sau suprafete mici.

    Durata de contact este un alt aspect important atunci cand vine vorba de dezinfectare. Aceasta variaza in functie de tipul de dezinfectant utilizat, dar in general, se recomanda ca dezinfectantul sa ramana pe suprafata pentru o perioada de cel putin 10 minute. Personalul care aplica dezinfectantii trebuie sa poarte echipament de protectie individuala (manusi, ochelari de protectie, masti). Ventilatia corespunzatoare este de asemenea importanta pentru a reduce riscul de inhalare a vaporilor de dezinfectant. Contactul cu ochii si pielea trebuie evitat pe cat posibil, iar orice expunere accidentala trebuie tratata imediat.

    Clatirea si uscarea suprafetelor

    Dupa terminarea timpului recomandat, suprafetele sau echipamentele din unitatile medicale pot necesita clatire cu apa curata, pentru a indeparta reziduurile de dezinfectant. Procedura corecta de clatire variaza in functie de tipul de suprafata si de solutia de dezinfectare utilizata. In general, se recomanda folosirea unui jet de apa la o anumita presiune, pentru a indeparta reziduurile chimice. Instrumente specifice, cum ar fi perii cu peri moi sunt utilizate pentru o clatire uniforma. In cazul anumitor solutii de dezinfectare, poate fi necesara o clatire repetata.

    Uscarea suprafetelor reprezinta o etapa importanta in procesul de dezinfectare. Suprafetele umede pot deveni un mediu propice pentru bacterii si mucegai. Diversele metode de uscare variaza de la uscarea naturala la aer pana la utilizarea unor dispozitive de uscare cu aer cald sau stergerea cu prosoape de unica folosinta. Metoda de uscare depinde de tipul suprafetei si de cerintele specifice ale unitatii medicale. De exemplu, in cazul suprafetelor metalice, pot fi utilizate dispozitive de uscare cu aer cald, in timp ce pentru suprafetele textile se recomanda stergerea cu prosoape de unica folosinta.

    Verificarea si mentenanta dezinfectarii in unitatile medicale

    Dupa dezinfectare, este important sa se efectueze verificari periodice ale echipamentelor si suprafetelor. Acestea trebuie sa fie curate si sigure pentru utilizare. Echipamentele de protectie personala (EPP) folosite in timpul procesului de dezinfectare trebuie sa fie curatate sau inlocuite, dupa caz.

    Verificarea eficientei procesului de dezinfectare reprezinta o etapa esentiala in mentinerea sigurantei si igienei in unitatile medicale. Sunt aplicate diferite metode, precum testarea microbiologica, care consta in prelevarea de probe de pe suprafetele dezinfectate si analizarea acestora in laborator. In alte cazuri, se pot utiliza indicatori chimici sau biologici, pentru a evalua eficienta dezinfectarii.

    Mentenanta implica verificarea periodica a echipamentelor de dezinfectare si a solutiilor utilizate. Astfel, se stabileste daca operatiunile de curatare si dezinfectare sunt sigure si eficiente. Este necesara instruirea continua a personalului, astfel incat procedurile de dezinfectare sa fie aplicate corespunzator, cu respectarea protocoalelor de igiena si a standardelor de curatenie in unitatile sanitare. 

    Prin parcurgerea etapelor prezentate, se asigura dezinfectarea unitatilor medicale, conform normelor in vigoare. Implementarea efectiva a procedurilor de dezinfectare necesita o abordare multidisciplinara si angajamentul tuturor angajatilor din unitatile medicale. 




    Spune-ne opinia ta despre
    "Cum are loc dezinfectarea in unitatile medicale? 5 etape esentiale"

    7 + 1 =

    Spune-ne opinia ta despre
    "Cum are loc dezinfectarea in unitatile medicale? 5 etape esentiale"

    Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

    5 idei de produse pentru casa, care iti vor face viata mai usoara

    5 idei de produse pentru casa, care iti vor face viata mai usoara

    de Alege Sanatos 27 Iun 2024

    Esti in cautarea unor noi achizitii pentru casa? Daca vrei sa-ti usurezi activitatile casnice si sa ai un trai mai linistit si mai confortabil, descopera ideile pe care ti le propunem. [detalii]

    Gatitul in wok: Tehnici de baza si retete delicioase

    Gatitul in wok: Tehnici de baza si retete delicioase

    de Alege Sanatos 21 Iun 2024

    Gatitul in wok este o metoda versatila si eficienta, populara in bucatariile asiatice si apreciata in intreaga lume. Wok-ul, cu forma sa unica si capacitatea de a atinge temperaturi foarte ridicate, permite prepararea rapida si sanatoasa a unei varietati de mancaruri. Daca pana acum nu ai mai folosit un astfel de vas pentru a prepara masa, iata care sunt tehnicile de baza de care ar trebui sa tii cont cand gatesti intr-un wok, dar si cateva retete delicioase care te-ar putea inspira. [detalii]

    Cele mai importante masuri de precautie in timpul sarcinii

    Cele mai importante masuri de precautie in timpul sarcinii

    de Alege Sanatos 21 Iun 2024

    De la conceptie pana la nastere, corpul tau trece prin numeroase schimbari fizice si emotionale, iar grija pentru sanatatea ta si a bebelusului devine prioritatea principala. Pentru ca tu sa ai o sarcina sanatoasa si fara probleme, este esential sa urmezi cateva masuri de precautie importante. [detalii]

    4 idei de cina rapid de preparat vara

    4 idei de cina rapid de preparat vara

    de Alege Sanatos 21 Iun 2024

    Temperaturile ridicate si umiditatea reduc apetitul si stimuleaza senzatia de sete deoarece organismul transpira mai mult si se deshidrateaza mai repede. Specialistii recomanda mancaruri mai putin bogate in calorii si mai usoare in timpul verii, pentru a se potrivi cu schimbarile sezoniere si cu modificarile prin care trece organismul. [detalii]

    Durerea oculara: 5 potentiale cauze

    Durerea oculara: 5 potentiale cauze

    de Alege Sanatos 17 Iun 2024

    Durerea oculara este o problema comuna care poate afecta calitatea vietii si care poate semnala diverse afectiuni ale ochilor. Intrucat multe cauze ale durerilor oculare pot avea consecinte severe, indentificarea cat mai rapida a acestora este esentiala pentru primirea tratamentului adecvat si prevenirea complicatiilor pe termen lung. [detalii]

    Abonare Newsletter
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

    Descarca GRATUIT
    "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine"


    Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

    Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
    Sfaturi si date esentiale
    Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
    Abonare Newsletter
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine

    Descarca GRATUIT
    "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine"


    Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
    Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
    Abonare Newsletter
    Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
    Descarca GRATUIT
    "Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine"


    Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016