de Alege Sanatos 21 Ian 2013
Tags:
In mare parte problemele de sanatate cu care ne confruntam se datoreaza alimentatiei gresite. Criza de timp si moda semipreparatelor ne-a indepartat de la principiile alimentare sanatoase cu care erau invatati parintii si bunicii nostri.
In mare parte problemele de sanatate cu care ne confruntam se datoreaza alimentatiei gresite. Criza de timp si moda semipreparatelor ne-a indepartat de la principiile alimentare sanatoase cu care erau invatati parintii si bunicii nostri.
A nu sari peste nici o masa, a manca numai lucruri proaspete si de calitate si a respecta ordinea existenta in piramida alimentara sunt lucruri carora din pacate nu li se mai da importanta cuvenita.
Nutritionistii considera ca o dieta sanatoasa este aceea in care se tine cont de toate principiile nutritive, consumul acestora trebuind sa respecte urmatoarele proportii:
- proteine in proportie de 10-15% din totalul caloric zilnic
- grasimi in proportie de 15-30%
- zaharuri in proportie de 50-60%
In momentul in care proportiile se schimba si se consuma spre exemplu mai multe glucide (dulciuri, paine, paste fainoase) sau grasimi in exces (carne grasa, produse lactate cu procent ridicat de grasime) apare sporul ponderal si in timp probleme de sanatate serioase
Ce este piramida alimentelor
Nutritionistii au ales o modalitate extrem de inspirata si usor de inteles pentru a exemplifica ce trebuie sa mancam si ce trebuie sa evitam. Pentru a fi sanatosi si suplii trebuie sa privim piramida de jos in sus. La baza acesteia se gasesc alimentele sanatoase bogate in vitamine, minerale, fibre si alte substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a functiona corect. Pe de alta parte in varful acesteia se afla acea categorie de produse care sunt sarace din punct de vedere al valorii nutritive dar care sunt hipercalorice si nu fac decat sa aduca kilograme in plus de care se scapa foarte greu.
Suntem ceea ce mancam
Chiar daca pentru multi subiectul dieta si alimentatie sanatoasa este tabu trebuie inteles ca sanatatea este cea mai de pret si ca odata bolile de nutritie instalate acestea nu mai pot fi vindecate ci doar tinute sub control. Diabetul zaharat tip II, guta si obezitatea sunt doar cateva dintre afectiunile cauzate de un stil de viata nesanatos si implicit de o alimentatie gresita. Pe langa acestea se adauga afectiunile cardiovasculare (care reprezinta numarul 1 in lume in ceea ce priveste mortalitatea si morbiditatea) care prezinta printre factorii de risc si o alimentatie bogata in grasimi de origine animala.
Cu alte cuvinte cu cat se consuma mai multe grasimi cu atat creste procentul de lipide din sange lucru care duce la depunerea acestora la nivelul peretelui vascular cu ingustarea acestuia si perturbarea fluxului sanguin. In acest fel, fara tratament de specialitate si fara un regim igieno-dietetic corespunzator apar hipertensiunea arteriala, infarctul de miocard si accidentul vascular cerebral.
Ce alimente sunt benefice pentru organism
Dupa cum aminteam ceva mai devreme, baza piramidei este cea care trebuie respectata cu sfintenie. Astfel consumati cat mai mult ulei de masline si de in, mancati legume si fructe proaspete, nuci, alune, seminte si cereale integrale. Nu trebuie sa lipseasca de la nici o masa legumele si cerealele, in acest fel organismul dispunand de vitamine, minerale si fibre in proportiile necesare. Orezul brun, pastele fainoase integrale, painea integrala si soia sunt si ele printre cele mai sanatoase alimente. La mijlocul piramidei se afla produsele lactate (de preferat cele degresate), carnea slaba de pui, de peste, de curcan si ouale. Acestea sunt surse excelente de calciu, fier, vitamine din familia B-urilor si proteine cu valoare biologica inalta. Si nu in ultimul rand pentru hidratare si detoxifiere beti cat mai multa apa si ceaiuri de plante.
De evitat!
Dulciurile, produsele de patiserie, carnea grasa (de porc, de oaie), mezelurile, mancarea tip fast-food si alcoolul sunt in varful piramidei alimentare acest lucru semnificand ca trebuie consumate rar (de 1-2 ori pe saptamana). Oricat de gustoase ar fi dulciurile sau friptura cu cartofi prajiti trebuie inteles faptul ca acestea aduc in organism mai multe grasimi decat este cazul.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
Spune-ne opinia ta despre
"Piramida alimentelor"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Reguli simple pentru a NU manca in exces. Ce trebuie sa faci
Mancarea este, fara doar sau poate, placerea vietii. Din pacate insa, o consumam de multe ori doar pentru ca ne este 'pofta' de ceva dulce sau de fast-food, sau pentru a acoperi anumite goluri emotionale. Cu alte cuvinte, mancam in exces si s-ar putea sa ne si ingrasam in baza acestui obicei. [detalii]
Samburii de struguri. Cum iti pot imbunatati sanatatea
Samburii de struguri sunt de cele mai multe ori aruncati in urma procesului de procesare a vinului sau atunci cand consumam fructul simplu. Insa acest obicei nu este neaparat cel mai indicat, fiindca samburii pot avea efecte extraordinare asupra sanatatii tale. [detalii]
Cum sa mananci mai multe proteine daca ai renuntat la carne. 5 idei delicioase
Proteinele sunt inevitabile pentru un organism sanatos fiindca acestea reusesc sa repare tesuturile, sa formeze enzimele si hormonii, sa transporte substantele vitale in corp, mentin masa musculara, si sunt sursa de energie. [detalii]
Mic dejun sanatos: cum sa introduci la masa de dimineata legume de toamna
Micul dejun este una dintre cele mai importante mese fiindca reuseste sa iti tina de foame pana la masa pranzului fara sa simti nevoia de a consuma produse nesanatoase, iti da energie si poate fi un boost potrivit mai ales in zilele mohorate de toamna, alaturi de o cana de ceai fierbinte. [detalii]
De ce sa iti cumperi un air fryer
O metoda de a gati, din ce in ce mai populara si la noi, este cea la abur. Mai exact, este vorba despre folosirea unui air fryer (friteuza) care iti va prepara mancarea mai repede si mai sanatos, pentru ca foloseste aburi si nu ai nevoie de ulei sau de unt pentru ca preparatele sa fie gustoase. [detalii]