de Alege Sanatos 09 Dec 2020
Tags:
Detoxifierea nu este o cura de slabire, desi efectul imediat poate fi o reducere a numarului de kilograme. Detoxifierea organismului este o perioada in care ii permitem sa se reseteze, este procesul natural prin care se elimina si neutralizeaza toxinele din organism. Detoxifierea nu este nici cura de slabire, nici stil de viata, nici tratament pentru diversele probleme gastrointestinale (constipatie, colesterol)
Detoxifierea ar trebui sa fie facuta primavara si toamna, deloc intamplator, in ambele momente trecem de la un tip de alimentatie la altul. Primavara trecem de la o alimentatie cu multe proteine, grasimi, fainoase la o alimentatie bazata pe lactate, fructe si legume. Toamna, procesul este invers. Aceasta trecere este complicata pentru organism, pentru ca are nevoie de o perioada de acomodare.
O alta varianta ar fi sa faci o asemenea cura de detoxifiere vara, cand ai foarte multe fructe si legume la indemana:
mere;
pepene rosu;
afine;
cirese;
caise;
castravete;
rosii.
Mai exista o varianta a detoxifierii, extrema, cea in care nu bei decat apa, sau nu mananci decat legume sau fructe, sau bei doar suc de fructe naturale. Este o varianta mai dificila, este indicata numai daca organismul este sanatos si daca nu se intinde pe mai multe zile. Daca persoana care tine o asemenea cura de detoxifiere este bolnava, are afectiuni gastrointestinale sau tine o asemenea detoxifiere multe zile (sau saptamani) se poate ajunge la situatii medicale grave. O asemenea cura de detoxifiere este contraindicata pentru ca orice actiune extrema in ceea ce priveste alimentatia va crea probleme ulterioare. Daca organismul este invatat cu un anume tip de alimentatie, vei intampina rezistenta atunci cand vei incerca sa o schimbi. Trecerea de la hrana lichida la hrana solida este de asemenea foarte problematica.
Chiar daca detoxifierea nu este cura de slabire, nu inseamna ca efectul nu va fi de reducere a unor kilograme, in principal pentru ca ratia calorica va fi mai mica. Exista si aici o regula de care trebuie sa tinem seama. Nu trebuie sa mancam mai putin de 500 de calorii, pentru ca atunci organismul nu-si mai poate asigura nutrientii de care are nevoie pentru o functionare optima.
Asadar, detoxifierea organismului inseamna mai multa cumpatare si restrictie, nu infometare. Trebuie sa ne gandim intotdeauna la ceea ce ajuta organismul si la sanatatea noastra pe termen lung. Detoxifierea organismului ne ajuta sa eliminam toxinele acumulate, sa avem mai multa energie si sa ne simtim mai bine.
Cura de slabire este cuvantul magic atunci cand vrem sa avem un corp armonios si sanatos: varsta in combinatie cu inaltimea si greutatea. Nu exista cura de slabire perfecta sau usoara, exista foarte multa determinare din partea celor care se apuca de asa ceva, pentru ca o cura de slabire presupune foarte multe sacrificii alimentare, hotararea de a avea un stil de viata sanatos (care include exercitii fizice si odihna) si de a asculta sfaturile unui nutritionist. Exista numeroase tipuri de diete, ideal ar fi ca inainte de a incepe una sa te informezi cat mai bine, atat in ceea ce priveste avantajele cat mai ales dezavantanjele, sau efectele pe care respectiva cura de slabire o are asupra sanatatii.
dieta rina: este acea dieta care combina alimentele pentru a pierde in greutate si pentru a imbunatati rata metabolica. Este usor de tinut, corpul nu se infometeaza, primeste substantele nutritive de care are nevoie.
dieta Dukan: este o dieta hipocalorica, organismul este obligat sa recurga la propriile rezerve adipoase pentru a putea functiona normal.
dieta disociata: este o dieta care functioneaza pe un principiu corect, nu alimentele ingrasa ci combinatiile nu foarte inspirate pe care le facem.
dieta ketogenica: regula dupa care functioneaza aceasta dieta este 60 (grasimi)/30(proteine)/10(glucide).
dieta Montignac: propune combinarea alimentelor: proteine si lipide; carbohidrati si fibre. Aceasta dieta este considerata hipocalorica. Din cauza limitarii consumului de carbohidrati unele persoane se pot confrunta cu dureri de cap, ameteli, stari de oboseala.
dieta japoneza: se bazeaza pe consumul de orez si nu presupune in mod obligatoriu ca alimentele sa fie gatite. Nu reprezinta niciun pericol pentru sanatate. Se interzice consumul de fast-food, dulciuri, bauturi carbogazoase, banane, struguri.
Este important de inteles ca o cura de detoxifiere nu presupune neaparat slabire, desi pierderea kilogramelor este inevitabila. Pe de alta parte, atunci cand optezi pentru o cura de slabire trebuie sa stii foarte bine ce presupune si care sunt riscurile asupra sanatatii.
Spune-ne opinia ta despre
"Detoxifiere vs. cura de slabire"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cum sa scapi de burta. Sfaturi simple si utile
Nu doar barbatii, ci si femeile care nu au o dieta sanatoasa si echilibrata, ci este combinata si cu putin alcool precum bere sau vin, au grasime abdominala mai ridicata decat ar fi normal, care se transforma in burtica de care toata lumea vrea sa scape. [detalii]
Ce sa mananci seara pentru a avea un abdomen plat
Nu ai nevoie neaparat de o cura de slabire drastica sau sa te abtii de la toate mancarurile care iti plac pentru a avea un abdomen plat. Este mai important ce mananci seara, inainte de culcare, la cina. [detalii]
Cum sa folosesti capsulele de crom ca sa slabesti
Multi dintre noi suntem in cautarea solutiei 'minune' pentru a slabi cat mai mult si cat mai repede, si de aceea apelam la diverse variante, precum suplimentele alimentare, etc., chiar daca nu ne-am documentat foarte bine inainte si nu cunoastem procesul. [detalii]
Cum sa slabesti rapid si sanatos: 3 trucuri simple
Pierderea in greutate nu este deloc usoara, mai ales daca te consideri o persoana gurmanda si simti mereu nevoia de a manca lucruri apetisante si delicioase. Nu trebuie insa nici sa te infometezi ca sa iti atingi telul, ci doar sa urmezi cateva trucuri simple. [detalii]
De ce este bine sa consumi spanac primavara
Spanacul este un aliment care merita consumat din plin primavara, atunci cand apare si este foarte proaspăt. El combate oboseala, imbunatateste calitatatea sangelui si creste vitalitatea. [detalii]